Het verhaal van Daam

De eerste Daam is in het voorjaar van 2022 ontstaan ten tijde van de restauratie van de Damstertoren in Appingedam. Er werd gesloopt en het hout dat vrij kwam uit de toren lag klaar om naar de stort te gaan. Gelukkig mocht ik een aantal blokken van dat hout meenemen om te gebruiken als sokkels voor mijn werk. Dit paste natuurlijk geweldig, ‘Hout met ervaring’ uit de Damtertoren. Mooier zou het niet worden.

Op een stuk Damstertoren moest iets gemaakt worden dat echt bij Appingedam zou passen. Al snel kwam het idee een Pelikaan te maken op dit prachtige stuk hout met ervaring. De Pelikaan uit het stadswapen van Appingedam, de Pelikaan die al sinds de middeleeuwen symbool staat voor altruïsme en barmhartigheid. Ze pikt haar borst open en voed haar hongerende jongen met haar eigen bloed.

Na de eerste grote Pelikaan op het stuk Damstertoren kwamen er al snel meer, dat gebeurt gewoon en na een tijdje stond onze vensterbank vol met een gezellige groep Pelikaantjes. Ik besloot ze de naam ‘Daam’ te geven. ‘Daam’ is de Groningse benaming voor de stad Appingedam.

Ongeveer rond die tijd werd er in Appingedam besloten een oude gewoonte nieuw leven in te blazen. Het uitreiken van de Damster vrijwilligersprijzen die vanaf nu ‘De Pelikaan’ zou worden. Mijn pelikaantjes waren gezien en aan mij de eer een Pelikaantje te ontwerpen speciaal voor deze prijs.

Natuurlijk kon het nog gekker met al die Pelikanen. Er moest er eentje komen die nog een maatje groter was dan de eerste Daam, voor buiten in de tuin.

Dat is deze grote jongen geworden, met een spanwijdte van 110 cm staat hij langs het Damsterdiep iedereen te begroeten die daar langs vaart loopt rijdt of zwemt.

Helemaal in de ban van Daam de Pelikaan besloot ik dat het toch geweldig zou zijn als die Pelikaan die van oudsher bij de stad Appingedam hoort weer een soort van nieuw leven zou krijgen. Dat iedereen zou weten dat de Pelikaan Daam bij de stad Daam hoort en andersom. Mijn werk is natuurlijk te koop maar eigenlijk wou ik iets maken dat je mee zou kunnen nemen zoals je een bos bloemen of een andere kleine attentie voor iemand meeneemt. Iets dat vanzelfsprekend zou kunnen worden als cadeautje of souveniertje uit Appingedam.

Ja, je moet ergens van dromen toch?

Zo werd Mini Daam geboren. Te koop voor de prijs van een bos bloemen. In allerlei kleuren. Als geboorte Daampie te bestellen voorzien van naam en geboortedatum. Op een blankhouten sokkeltje of naar wens ook de sokkel voorzien van een kleurtje.

Binnenkort in een nieuwe uitvoering, wel net zo mini.

En er wordt binnenkort een bronzen Daam aan mijn Daampies toegevoegd. Wel in een zeer beperkte oplage dus als je belangstelling hebt laat het mij zo snel mogelijk weten.